Een blog met allerhande recepten. Van heel eenvoudig tot cullinair, voor alle dag of voor bijzondere gelegenheden.
zaterdag 29 oktober 2011
Appeltaart met abrikoos, citroen en portgeweekte rozijnen
Dit is een frisse iets zure appeltaart, die door het aangepaste gebruik van suiker( geen suiker in de vulling) iets minder calorieën bevat dan een doorsnee appeltaart.
Deeg:
300 gr Zelfrijzendbakmeel
150 gr suiker
150 gr boter
3 eieren
1 vanille peul ( 1 zakje vanille suiker)
Paneermeel
1 eetl Rietsuiker
Vulling
4 goudreinetten
75 gr gedroogde abrikozen
75 gram rozijnen
1 glas port
1 citroen
Wel de abrikozen in water, wel de rozijnen in de port.
Snij de vanillepeul door midden en verwijder de zaadjes met een mes.
Doe de bloem, de suiker, de zaadjes v.d. vanille peul en de boter in een mixkom en mix dit tot een smeuïg geheel. Voe nu de 2/3 van de eieren toe en kneed het deeg tot een bal. Leg even in de koelkast.
Vet een bakblik van 20 cm in met boter en bestuif het dan met bloem.
Haal 1/4 van de deegbal en leg opzij
Rol nu de deeg bal uit tot een ronde lap met een doorsnee van ongeveer 40 cm. Laat deze langzaam in de bakvorm zakken en druk hem stevig tegen de bodem en de zijkanten. Snij de rand af langs de bovenkant van de bakvorm.
Strooi nu wat paneermeel op de bodem ( dit neemt het vocht van de vulling op, zodat de bodem niet te soppig wordt). Zet het bakblik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden
Schil de goudreinetten en verwijder de klokhuizen. Snij ze in kleine blokjes. Haal de abrikosen uit het water en snij deze ook in blokjes. Giet de port van de rozijnen en doe de rozijnen in het mengsel. Rasp nu de schil van de gewassen citroen en meng dit er ook bij.
Haal het baklblik uit de koelkast en vul deze met het mengsel,m druk dit stevig aan ( Mengsel mag niet boven bakblik uitsteken).
Rol het overgebleven deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze stroken over het mengsel zodat dit een ruit motief vormt. Smeer met een kwastje de stroken in met het overgebleven ei mengsel. Zet de appeltaart ongeveer een uur in de oven.
Strooi na 50 minuten de eetlepel rietsuiker over de taart en laat nog tien minuten in de oven staan.
vrijdag 28 oktober 2011
Mayonaise
Sauzen (Bechamel, Hollandaise, Roux)
zondag 23 oktober 2011
Kippenpoot uit de oven met tomatensaus en tagliatelle
Er gaat niets boven zelf gemaakte pasta. Dit recept bevat dan ook de methode waarop ik altijd verse pasta maak.
Pasta
250 gram pastabloem (o.a. te koop bij Albert Heijn)
3 eieren
zout
scheutje olijfolie
Kip:
4 kippenpoten
5 teenstjesknoflook
Takje tijm
Takje Rozemarijn
Eetlepel wittewijnazijn
Olijfolie
Grofzeezout
Tomatensaus:
1 ui
blikje tomatenpuree
Blik gepelde tomaten
basilicum
peper
zout
Olijfolie
Leg de bloem op een werkblad, maak een kuiltje in het midden.
Scheidt 2 van de eieren en doe de dooiers in het kuiltje. Doe het laatste ei er in zijn geheel in.
Voeg zout toe. Draai nu met je vingers de bloem langzaam door de eieren. Als de eieren zijn opgenomen kneed je het deeg nog zo'n 10 minuten. (Als je veel haast hebt kun je ook alles in een keukenmachine gooien en dit met de deeghaak draaien en daarna nog 10 minuten met de hand). Doe de deeg in huishoudfolie en leg dit een half uur in de koelkast.
Kip
Wrijf de kippenpoten in met olijfolie en daarna met het zeezout (dit zorgt voor een knapperige korst). Leg de poten in een ovenschaal. knip de takjes rozemarijn en tijm in stukjes en vedeel dit over de poten. Schil en snij de knoflook fijn en doe deze ook over de poten. Schenk een scheutje witte wijnazijn in de ovenschaal.
Zet de poten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Braadtijd 1 uur.
Pasta
Haal de deeg uit de koelkasten kneed het deeg nog even door. Draai het door een pastamachine of rol het uit met een deegrol. Ik laat de vellen altijd nog zo'n 10 minuten drogen op een schone theedoek, voordat ik ze ga snijden. Snij ze in dunne linten in de pasta machine of rol de vellen op en snij ze met een mes in linten. Hang ze te drogen aan pastadroog rek, of word creatief en bedenk zelf een droogrek (metalen kleerhanger, of wasdroogrek, etc).
Tomatensaus
Snipper een ui en fruit dit 2 a 3 minuten in een pan. Voeg nu het blikje tomatenpuree toe en bak dit een minuutje mee. Voeg nu het blik gepelde tomaten toe en fijngesneden basilicum.
Pasta
Breng nu water aan de kook voor de pasta.
Kip
Haal de kip uit de oven. Doe de kip op een bord en zet dit in een oven van 80 graden.
Tomatensaus
Schenk het vocht uit de ovenschaal bij de tomatensaus en kook nog even door. Breng eventueel op smaak met peper en zout !!!! eerst proeven, voor je er zout in doet.
Kook ondertussen de pasta in 2 a 3 minuten gaar.
Schep de pasta op een bord. Doe er de tomatensaus overheen en leg daar de kippenpoot boven op.
Eet smakelijk
donderdag 20 oktober 2011
Aardappels in Karnemelksaus
Categorie: Hoofdgerecht/Streekgerecht
Bereidingstijd: 30 minuten
4 personen
Aardappels naar behoefte
5 dl Karnemelk
1 eetlepel maizena
Gerookte spek dobbelsteentjes
1 grote ui
4 speklapjes
Nootmuskaat
zout en peper
Schil de aardappels en kook deze gaar.
Ondertussen:
Snij het ui fijn. Smelt boter in een koekepan en braad hierin op een laag vuur de gerookte spekdobbelsteentjes tot ze knapperig worden( uitgebakken spekjes). Voeg op het laatst de fijn gesneden ui toe en fruit deze mee tot ze glazig worden. Haal van het vuur.
Kruid de speklappen met peper zout en nootmuskaat en bak deze op een gematigd vuur tot ze bruin en knapperig zijn.
Los de eetlepel maizena op in een kopje met een beetje water. Doe de karnemelk in een pannetje en doe er de maizena bij. Breng dit, onder voortduren roeren aan de kook. Zodra het kookt zal de saus indikken, kook nog een minuutje tot het de juiste dikte heeft (zo dik als vla). Haal van het vuur en doe de spekblokjes met de ui door de saus. Roer even door en breng eventueel op smaak met peper.
Giet de aardappels af als deze gaar zijn.
Serveer de aardappels op een bord en giet daar rijkelijk de saus overheen. Eet samen met de speklappen.
Serveer dit zomers met gewassen en klein gesneden rauwe andijvie, en s'winters met bruinebonen.
Er is ook een variant met gewone melk. Daarbij wordt de karnemelk vervangen door gewone melk.
Broodpudding
Puddingvorm van minimaal een liter
6 sneetjes casinowit
7 dl melk
4 eieren
140 gr suiker
1 vanille peul (of 1 zakje vanille suiker)
1/2 citroenschil
( rozijnen = optioneel)
Doe de melk in een pan.
Snij de vanillepeul in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes met en mes en doe deze in de melk. Doe de peulen ook in de melk. Rasp een halve citroenschil in de melk. (voeg eventueel de rozijnen toe) Breng de melk aan de kook.
Snijd de korsten van de sneetjes casino. Snij vervolgens de sneetjes in vingers van ongeveer 1 cm dik. ( kijk hieronder wat je met de korsten kunt doen)
Bekleed hier mee de puddingvorm en vul met de rest van de vingers de vorm in het midden.
Klop de eieren met de suiker tot een geheel. Verwijder de peulen uit de kokende melk. Neem de melk van het vuur en giet deze, al roerend op het mengsel van eieren en suiker. ( Blijven roeren anders krijgen we gestold ei).
Giet nu dit mengsel in de puddingvorm en laat dit 10 minuten staan.
Zet de oven aan en verwarm deze nu voor op 155 graden.
Bak vervolgens de pudding in 40 minuten gaar.
Laat de pudding afkoelen. Serveer met aardbeien en slagroom, of frambozencoulis.
Uiteraard kan het ook zo gegeten worden.
Broodkorsten. Het is jammer om deze weg te gooien.
Leg ze in een oven van 60 graden gedurende 2 uur. Ze zijn dan droog en knapperig. Als je ze nu in de blender doet heb je prima paneermeel. Je kunt ze ook in blokjes snijden en ze als croutons gebruiken.
Chocotaart
Taart
5 eieren(op kamer temperatuur)
150 gram suiker
1 zakje vanille suiker
25 gram maizena
125 gram bloem
Klop de eieren met de suiker tot een luchtig geheel ( 10 minuten in een keukenmachine).
Zeef de bloem en de maizena en schep deze met een spatel door het beslag.
Doe het beslag in een ingevet bakblik en bak hem in 35 min gaar ( 180 graden)
Laat hem afkoelen, snij dan doormidden en vul met whatever you want( aardbei, kersen etc).
Chocolade laag.
85 gram cacaopoeder
125 gram poedersuiker
130 gram boter
125 gram basterdsuiker
6 eetlepels water
1 zakje Vanillesuiker
Meng de poedersuiker met de cacao.
Doe de basterdsuiker, boter en water in een pannetje en laat dit smelten.
Zodra het gesmolten is meng je dit met de cacao/suiker mix.
Smeer het dan direct op de taart ( niet te lang wachten, want de mix stolt behoorlijk snel).
Zet de taart daarna in de koelkast.
Tilapiafilet op Oostersewijze
TilapiaFilet op oosterse wijze
4 personen
500 gr tilapia filet
500 gr Rijst
1 ui
3 paprika’s ( rood, groen, geel)
1 Spaanse peper
2 teentjes knoflook
Stukje gember (2 ½ cm) Of gember poeder
Koriander blad
Peper
Zout
Olijfolie
1 limoen
Pel de ui en snij deze in ringen
Snij de paprika’s in stukken van ongeveer 2 cm ( grof)
Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snij deze fijn( je kunt de zaadjes ook laten zitten, dan wordt het scherper).
Snij de knoflook fijn ( of druk door de pers)
Schil de gember en snij deze eveneens fijn
Als je verse koriander gebruikt snij je de bladeren zo fijn mogelijk
Snij de tilapia filet in grove stukken ( niet te klein snijden)
Kook de Rijst
Neem een wok zet deze op het vuur en laat deze heet worden. Giet nu de olie in de wok en vervolgens de ui en de Spaanse peper . Fruit dit tot de ui glazig wordt voeg nu de paprika, de knoflook, de gember en koriander toe. Bak dit 5 minuten onder voortduren roeren.
Voeg er nu de tilapia filet bij en bak dit nog 5 minuten. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Snij, net voor het serveren, de limoen door midden, knijp 1 helft uit boven het gerecht, snij de andere helft in plakje en garneer daar mee de borden.
Serveren met de rijst en een roerbak groente.
Butterscotch Cheesecake met whisky
Nodig:
Voor de butterscotch:
125 gram boter
250 cl slagroom (hou 2 lepels achter voor de cake)
100 gram (riet)suiker
Doe alles in een pannetje en laat dit op een zacht vuur koken, onder voortdurend roeren tot het goudbruin wordt.
Zet in de koelkast tot deze afgekoeld is.
Cheesecake:
250 gr volle roomkwark ( of andere zachte kaas)
2 eetlepels slagroom
20 cl Whisky ( speyside)
De helft van het butterscotch mengsel.
2 gelatine blaadjes
80gr boter
8 digestive biscuitjes
Neem een bakvorm van 20 cm doorsnede en bekleed deze met bakpapier.
Verkruimel de koekjes en smelt ondertussen de boter op een laag vuur.
Zodra de boter opgelost is meng je de koekkruimels door de boter.
Bekleed de bodem van de bakvorm met het koek/boter mengsel en zet in de koelkast om hard te laten worden.
Meng de opgeloste blaadjes door de kwark.
Giet ket kwark mengsel in de bakvorm en laat het geheel opstijven in de koelkast.
Serveren met de overgebleven Butterscotch.