dinsdag 22 november 2011

Patat shoarma Koolhydraat arm

Categorie: Hoofdgerecht

Als je op een koolhydraat arm dieet zit, dan zijn aardappels taboe en dus ook patat.
Dit recept is een prima vervanger voor de standaard patat shoarma.
In dit recept maken we alles zelf, dus ook de shoarma kruiden en de shoarmasaus, in de gekochte saus zitten vaak e-nummers, en dat willen we niet.

Voor de kruiden
Gemberpoeder
Korianderpoeder
Djintan
Kurkuma
Pimenton
Peper
Zout
Cayennepeper
Nootmuskaat
Kaneel

Doe van alles een 1/2 theelepel in een kommetje en roer doorelkaar.
Wil je het iets pittiger, voeg dan wat extra cayennepeper toe.

Shoarmasaus:
1 Blikje tomatenpuree
1 eetlepel sambal
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
1 tl salie
1 tl oregano
peper
zout
zoetstof
water.

Doe de puree en de kruiden, in een kom . Roer dit nu met een garde en voeg steeds een beetje water toe, tot de je de voor jou, juiste dikte hebt bereikt. Breng op smaak met perper zout en zoetsof.

Shoarma
3 kipfilets of 500 gram hamlappen.
1 prei
1 knolselderij
olie


Schil de knolselderij en snij hiervan patat repen.
Zet deze in een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Kook ongeveer 5 minuten

Snij het vlees in dunne reepjes. Strooi er de shoarma kruiden overheen en meng deze door het vlees. Verhit een pan met olie en braad daar het vlees in.
Snij ondertussen de prij in dunne ringen. Zet de frituurpan aan
Als het vlees bruin kleurt voeg je de prei toe. Bak dit nog zo'n 5 minuten mee.

Giet de knolselderij af en bak deze vervolgens in de frituurpan tot ze bruin kleuren.

Schep de frites op een bord leg daarboven op de shoarma en giet er de saus over.
Schep er eventueel nog lekkere volle mayonaise op.

dinsdag 15 november 2011

Vegetarische curry ( koolhydraat arm)

Categorie: Hoofdgerecht
4 personen

1 spaanse peper
2 sjalotjes
4 teentjes knoflook
2cm gember
1 rode paprika
1 groene paprika
2 aubergines
200ml creme fraiche
100 ml volle yoghurt
2 theelepel korianderzaad
2 theelepels kerriepoeder
peper
zout
olijfolie
klontje boter


Snij de sjalotjes, de spaanse peper, de gember en de knoflook fijn.
Snij de paprika en de aubergines in stukken.

Verhit een pan en doe er de olijfolie en het klontje boter in.

Voeg nu alle in stukken gesneden groenten toe.
Doe er vervolgens de koriander bij. Fruit het geheel ongeveer 5 minuten, onder af en toe roeren.
Klop ondertussen de creme fraiche los en doe daar de yoghurt bij.
Voeg dit mengsel toe aan de groentemix.
Roer dit goed door elkaar en breng aan de kook.
Zodra het kook voegt u de kerrie toe. Laat het nu op een laag vuur nog zo'n 5 minuten koken, tot de aubergine zacht is geworden. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer er Naanbrood bij of rijst. ( daar zitten wel koolhydraten in).

zaterdag 5 november 2011

Larousse Gastronomique

Miljarden kookboeken zijn er te koop over ieder denkbaar eetbaar voorwerp is wel een kookboek uitgebracht. Landen, streken noem het maar op er is wel een kookboek van.
Maar wat is nu HET kookboek?
Voor mij zijn dat er 2:


  • Le guide Culinaire van Escoffier

  • Le Grand Larousse Gastronomique.

Het eerste is uitgeven in 1920 en het tweede in 1938 ( ja de oudjes doen het nog goed) Ze doen het zo goed dat ze iedere keer weer opnieuw worden herzien en uitgegeven (Larousse = 8e druk, Escoffier = 7e druk).

Waren de eerste versies alleen gericht op de Franse keuken, de moderne versie bevatten ook informatie en recepten uit de keukens van andere landen.

Sinds september dit jaar(2011) kun je van de nieuwste druk van Larousse ook een paberback versie kopen. De orginele versie bestaat uit een gebondenboek en een receptenboek. De paperback uitvoering is een cassette van drie boeken, De recepten staan echter niet in een apart receptenboek, maar bij de onderwerpen in het boek. De originele uitvoering kost € 109, -, de paperback uitvoering € 49,95, en daarmee is hij ineens betaalbaar.

En, yes, ik heb hem gekocht. Een culibijbel, anders kan ik het niet noemen, veel informatie, recepten en tabellen met wetenswaardigheden, weinig foto's , maar die staan ook niet in de 'dure' uitvoering.
Kort en goed: een geweldige informatie en inspiratiebron voor nieuwe kookideeën en recepten.

Je zult er, hier op de site, zeker nog de resultaten en producten van zien.
Een echte aanrader voor wie het koken net iets meer is als een noodzakelijke dagelijkse taak/bezigheid.