donderdag 21 november 2013

Patatas Bravas

Heerlijke pittige Spaanse aardappels. PAS OP. Als je er eenmaal mee aan het eten bent is het moeilijk om te stoppen.

ingrediƫnten:
1,5 Ć  2 kg aardappels
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tl komijn
1 blikje tomaten puree
1/4 tl chilipoeder
1 tl Harissa ( of sambal)
2 tl paprika poeder
125 cc witte wijn
zout
peper
1 tl suiker.

Was de aardappels. Snij de aardappels in partjes ( dus niet schillen)
Doe de aardappels in een ovenschaal , besprenkel met olie en zet deze, 45 min,  in de voorverwarmde oven (220 graden) tot ze goudbruin zijn.

Snij de ui en de knoflook fijn. Bak deze tot de ui glazig wordt. Voeg nu de tomatenpuree toe. Bak deze mee tot het niet meer zuur ruikt.
Voeg nu de Harissa, de komijn, paprika- en chilipoeder toe. Roer even door.
Blus af met de wijn. Doe nu de suiker erbij en roer nog even door.
Laat het nu nog 30 min. zachtjes sudderen onder af en toe doorroeren. Voeg eventueel water toe als de saus te dik wordt. Voeg peper, zout en eventueel nog suiker naar smaak toe.

Haal de aardappels uit de oven en doe deze in een schaal. Giet de saus erop en meng deze goed door elkaar.
Lekker met een frisse salade. Of gewoon als tapas bij de borrel.

zondag 3 november 2013

Kruiden

Laatst vroeg iemand mij welke kruiden je nu het beste kon kopen. Nu is dat een vraag waar je niet zomaar een antwoord op kunt geven.  Het hangt af van wat je van plan bent te maken.
Maar ik wil best een poging doen om een lijstje te geven van basis kruiden, waarvan ik denk dat je ze het beste in huis kunt hebben. ( Let op, IK denk dat, dat wil niet zeggen dat dit nu DE kruiden zijn die je echt altijd in huis moet hebben)

Ik zal eerst een lijstje geven in willekeurige volgorde:

Gember
Koriander
Basilicum
Oregano
Dille
Komijn
Laurierblad
Peper
Tijm
Rozemarijn
Kaneel
Kardemom
Kerrie

Gember en Koriander vind je veel in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Als je een beetje spaarzaam bent met de komijn dan is dit ook een prima kruid voor deze keukens.

Basilicum en oregano zijn typisch Italiaanse kruiden. Pas op met Oregano, dat gaat snel overheersen.
Dille en vis are a match made in heaven.
Laurierblad doet het prima in elk willekeurig stoofpotje, ongeacht het soort keuken.
Tijm en Rozemarijn passen prima in de Franse/Europese keuken.

Kerrie is een mix van diverse kruiden. Deze wordt veelal in de Indiase keuken gebruikt. Heerlijk over roergebakken Pak Choi.

Kaneel en Kardemom zijn heerlijk in/op toetjes. Kaneel wordt veel gebruikt in de Arabische keuken. Kardemom meer in de Aziatische.

Daarnaast heb ik ook altijd de volgende zaken in huis:

Knoflook
Chilipasta (Sambal)
Ketjap
Azijn
Olijfolie
Suiker

Nogmaals, dit is mijn idee over welke kruiden je in huis zou moeten hebben en wat je er mee kunt doen.

Koken heeft ook te maken met het vinden van balans in de smaak. Zuur/Zoet/Zout/Bitter/Scherp/Umami.
Die laatste heeft denk ik wat uitleg nodig:
Umami is een van oorsprong Japans woord, dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken.

Als je de balans kun leggen in je eten tussen deze smaken, dan is je maaltijd altijd geslaagd. Idealiter zit er van iedere smaak iets in je eten, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Succes met het koken.