zaterdag 14 december 2013

Irish stew en Irish Soda Bread

Afgelopen week heb ik een Irish Stew gemaakt voor de dag opvang en hierbij een soda brood gebakken. Nu hoort de Stew eigenlijk met lamsvlees gemaakt te worden, maar het kan ook met rundvlees.  Het is stoofpot, dus het vlees moet lekker lang op een pitje staan sudderen.
Het Soda brood is een Snel brood, dat wil zeggen dat je dat in een uur op tafel hebt staan. Het deeg hoeft niet te rijzen maar kan zo de oven in,

Eerst maar eens het stoofpotje

Nodig voor 4 tot 6 personen:
1 a 2 kg Aardappels
1 grote Ui
2 a 3 Winterpenen
2 Prei stengels
500 gram Rundvlees
75 gram gerookt spek (optioneel)
1 theelepel gedroogde tijm ( of 1 takje vers)
1 laurier blad
1 liter rundvlees bouillon
2 eetlepels bloem

Snij de ui in ringen
Snij de winterpeen in plakjes
Snij de prei in ringen
Snij het rundvlees in blokjes (dobbelsteen)
Bak de ui in een braadpan lichtjes aan.
Doe het rundvlees in een plastic zak en doe daar de bloem bij.
Schud nu de zak zodat het vlees wordt bedekt met bloem.
Haal de Ui uit de pan en bak nu, op een hoog vuur, het vlees rondom bruin.
Voeg dan de Winterpeen en de prei toe. Bak deze even mee en doe dan de ui er weer bij en daarna de spek.
Bak nog even en blus dan af met de bouillon. ( Alles moet net onder staan). Doe nu de tijm en de laurier er bij.
Breng aan de kook en Draai het vuur laag. Laat het nu zo'n 2 uur sudderen, roer af en toe om en voeg eventueel wat water toe.
Schil de aardappels en snij deze in blokjes van 2 a 3 cm.
Voeg deze toe en kook het geheel nog zo'n 30 a 45 minuten zonder deksel op een laag vuur.


Het Soda brood

250 cc Karnemelk
350 gram bloem
35 gram boter
1 etl suiker
zout
1 tl bakpoeder
1/2 tl bicarbonate of soda ( zuiveringszout)
1 ei

Verwarm de oven voor op 180 graden
Doe alles in een kom en kneed er een, enigszins klef, deeg van.
Maak er een bol van en snij deze aan de bovenkant met een scherp mes in
Vet een bakplaat in, of bekleed een bakplaat met bakpapier. ( Nog mooier is een pizza steen. Daarvoor moet je de oven echter langer voorverwarmen)
Bak nu het brood in ongeveer 40 minuten gaar.

Soda brood kan niet lang bewaard worden, het droogt snel uit. Wel is het heerlijk om mee te stippen in de Irish stew of belegd met spek bij b.v. erwtensoep. Ook als lunch, belegd met b.v. sla, tomaten en gekookt ei is het erg lekker.