dinsdag 22 oktober 2013

Nieuwe recepten (lasagne en metseltaart) en verhalen.

En dan heb je plotseling tijd. Meer dan je lief is eigenlijk, maar het is niet anders. Nu is ledigheid des duivelsoorkussen, dus heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij een dagopvang voor licht dementerende ouderen die nog in een thuissituatie wonen. Mijn primaire taak is: jawel koken.
Ik kook voor deze groep van ongeveer 10 personen. Voorlopig doe ik dit één keer per week.
Daarnaast assisteer ik de beroepskracht bij het " bezig houden " van de cliënten.
Ik ben nu met mijn vijfde week bezig en vind het geweldig.

Mijn introductie maaltijd was een Lasagne.
Onderaan dit bericht vind je het recept voor de lasagne.

Dit was een heel groot succes bij de cliënten.  Toen ik na de derde week (Stamppot boerenkool) vroeg of ze een voorkeur hadden voor de daarop volgende week, was het unaniem: LASAGNE.
Dus in week vier wederom een lasagne gemaakt.

Tot nu toe heb ik gemaakt: 2 x Lasagne, Bami met saté, stamppot boerenkool en gevulde kipfilet met gebakken aardappels. Als toetjes: De  eerste keer vla uit een pak, een tarte tatin, een Pavlova, een metseltaart en een Deens rijstepap toetje.
De Metseltaart was hierbij het grootste succes ( hij is nog lekkerder als je hem een nacht in de koelkast laat staan). Daarvan vind je het recept ook onder aan dit bericht. Het is een toetje uit de jaren 50-60. Een armelui toetje voor speciale dagen.
Volgende week kook ik twee dagen. Waarschijnlijk wordt dat Indiaas (curry) op de ene dag en Arabisch (Tajine) op de andere. Toetjes weet ik nog niet, maar misschien wel een Bread and Butter pudding. Ik heb er zin in en de cliënten geloof ik ook, tot nu toe is altijd alles schoon op en heb ik ze nog niet horen klagen over de hoeveelheid ;-)
Mocht je het recept van één van de andere recepten willen hebben, laat me dat dan even weten, dan zet ik die er een volgende keer bij.

Lasagne


Receptuur 4 personen Gereedschap materialen
1 Ui
3 teentjes knoflook
500 gr Rundergehakt
kruiden: Basilicum
Oregano
Majoraan
Peterselie
Paprikapoeder
Laurierblad
3 blikjes tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 pak gezeefde tomaten
Sambal (optioneel)
1 pak voorgekookte lasagne vellen
2 bolletjes mozzarella
Olijfolie


Bechamel saus
50 gr Boter
50 gr bloem
500 ml koude melk


Peper
Zout
Suiker


Grote Koekenpan of Wok
Braadpan
2 x Houten lepel
Saus pan
Ovenschaal
Koksmes
Garde
Aluminium folie




Werkvolgorde Kritieke punten
Bolognese saus:


1. Ui snipperen
2. Fruiten in de Olijfolie


3. Knoflook fijn snijden en toevoegen
4. In de braadpan de tomaten puree verwarmen op hoog vuur tot ze niet meer zurig ruikt.


5. Ui/knoflook/olie mengsel toevoegen


6. In de koekenpan olie opwarmen.
7. Gehakt met kruiden, zout en peper rul bakken
8. Toevoegen aan tomaten puree mengsel.
9. Gepelde en gezeefde tomaten toevoegen.
10. Sambal, laurierblad en suiker toevoegen
11. Op laag vuur laten sudderen.


12. Oven voorverwarmen op 180 gr.


Bechamel saus:
13. Boter smelten
14. Bloem erdoor roeren
15. Beetje bij beetje melk erbij
16 Doorkoken en blijven roeren tot een dikke saus.
17. Op smaak brengen met zout en peper.


Lasgne:
18. Ovenschaal invetten
19. 1 laag lasagne vellen in de schaal leggen.


20. 1/3 van de bechamel er op en 1/3 van de bolognese saus dan 1 in plakjes gesneden mozzarella bol.
21. Laagje lasagne vellen en herhalen van pt 20
22. Nogmaals maar dan zonder kaas.
23 Afdekken met aluminium folie
24. Na 30min folie verwijderen
25. Nog 15 minuten in de oven laten




2. Pan heet laten worden dan de olie erin. Uien glazig laten worden

3. Niet laten verbranden
4.Blijven roeren anders brandt het aan.










10. Sambal is optioneel.
11. 30 – 45 minuten






13. Niet bruin laten worden
14. Wordt een grote klont.
15. Doorroeren met een garde







19. Als je niet voorgekookte lasagne gebruikt begin je met een laagje bechamel saus








25. Als het 'knettert' is het klaar

 

Metseltaart


Receptuur 8 personen Gereedschap materialen
500 gr Appelmoes
Custard poeder/kook pudding
1000 ml melk
1 pak Thee biscuit
1 pak langevingers
hagelslag of andere decoratie


Pan
Schaal
Lepel




Werkvolgorde Kritieke punten
1.Kook de pudding volgens de gebruiksaanwijzing
2. Begin met een laagje theebiscuit
3. Breng een laag appelmoes aan.
4. Leg daarboven op een laagje langevingers.
5. Schenk de nog warme pudding hier boven op.
6. herhaal stap 2 t/m 5
7. Laat de taart afkoelen in de koelkast.
8. Strooi vlak voor het serveren de hagelslag op de taart.
1. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen






8. Verkruimelde bastogne koeken is ook heerlijk






Geen opmerkingen:

Een reactie posten