donderdag 20 oktober 2011

Aardappels in Karnemelksaus

Dit is een streekgerecht uit de Achterhoek.

Categorie: Hoofdgerecht/Streekgerecht
Bereidingstijd: 30 minuten

4 personen
Aardappels naar behoefte
5 dl Karnemelk
1 eetlepel maizena
Gerookte spek dobbelsteentjes
1 grote ui
4 speklapjes
Nootmuskaat
zout en peper

Schil de aardappels en kook deze gaar.
Ondertussen:
Snij het ui fijn. Smelt boter in een koekepan en braad hierin op een laag vuur de gerookte spekdobbelsteentjes tot ze knapperig worden( uitgebakken spekjes). Voeg op het laatst de fijn gesneden ui toe en fruit deze mee tot ze glazig worden. Haal van het vuur.
Kruid de speklappen met peper zout en nootmuskaat en bak deze op een gematigd vuur tot ze bruin en knapperig zijn.

Los de eetlepel maizena op in een kopje met een beetje water. Doe de karnemelk in een pannetje en doe er de maizena bij. Breng dit, onder voortduren roeren aan de kook. Zodra het kookt zal de saus indikken, kook nog een minuutje tot het de juiste dikte heeft (zo dik als vla). Haal van het vuur en doe de spekblokjes met de ui door de saus. Roer even door en breng eventueel op smaak met peper.
Giet de aardappels af als deze gaar zijn.

Serveer de aardappels op een bord en giet daar rijkelijk de saus overheen. Eet samen met de speklappen.
Serveer dit zomers met gewassen en klein gesneden rauwe andijvie, en s'winters met bruinebonen.

Er is ook een variant met gewone melk. Daarbij wordt de karnemelk vervangen door gewone melk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten