vrijdag 28 oktober 2011

Mayonaise

Categorie: Sauzen

Er gaan heel veel indianenverhalen rond over het zelf maken van mayonaise. Mayonaise maken is niet moeilijk, je moet alleen geen mayonaise proberen te maken als het onweert, dan wil het echt niet.

Nodig

2 eierdooiers
1 tl mosterd
1 tl witte wijn azijn
2 1/2 dl zonnebloemolie
2 tl citroensap
zout
peper.

Doe de eierdooiers in een mix kom en voeg de mosterd, azijn, peper en zout toe.
Mix dit nu zo'n 2 minuten. Voeg nu een druppeltje olie toe en mix tot dit is opgenomen. Voeg nu steeds druppelsgewijs olie toe en meng dit tot het is opgenomen. Je kunt nu langzaam maar zeker steeds meer olie toevoegen en dit er door mixen. je zult zien dat de dikte toeneemt met de toegevoegde hoeveelheid olie. Als de mayonaise de juiste dikte heeft bereikt voeg je de citroensap toe en mixt dit er nog even door, voeg eventueel nog peper en zout toe.

In plaats van zonnebloemolie kun je ook olijfolie gebruiken of een mix van beide. Bij de xenos verkopen ze olijfolie met smaakjes, pas wel op met het gebruik hiervan. Overdaad schaadt. Een paar druppeltjes is vaak al genoeg om de mayonaise een smaakje te geven ( truffel mayonaise b.v.)

Wat te doen als de mayonaise schift?
Voeg een drupje koken water toe of klop een eierdooier los en voeg de geschifte mayonaise toe aan dit ei ( dus niet andersom!!!) en doe er dan een scheutje citroensap bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten