zondag 23 oktober 2011

Kippenpoot uit de oven met tomatensaus en tagliatelle

Categorie: Hoofdmaaltijd

Er gaat niets boven zelf gemaakte pasta. Dit recept bevat dan ook de methode waarop ik altijd verse pasta maak.

Pasta
250 gram pastabloem (o.a. te koop bij Albert Heijn)
3 eieren
zout
scheutje olijfolie

Kip:
4 kippenpoten
5 teenstjesknoflook
Takje tijm
Takje Rozemarijn
Eetlepel wittewijnazijn
Olijfolie
Grofzeezout

Tomatensaus:
1 ui
blikje tomatenpuree
Blik gepelde tomaten
basilicum
peper
zout
Olijfolie

Leg de bloem op een werkblad, maak een kuiltje in het midden.
Scheidt 2 van de eieren en doe de dooiers in het kuiltje. Doe het laatste ei er in zijn geheel in.
Voeg zout toe. Draai nu met je vingers de bloem langzaam door de eieren. Als de eieren zijn opgenomen kneed je het deeg nog zo'n 10 minuten. (Als je veel haast hebt kun je ook alles in een keukenmachine gooien en dit met de deeghaak draaien en daarna nog 10 minuten met de hand). Doe de deeg in huishoudfolie en leg dit een half uur in de koelkast.

Kip
Wrijf de kippenpoten in met olijfolie en daarna met het zeezout (dit zorgt voor een knapperige korst). Leg de poten in een ovenschaal. knip de takjes rozemarijn en tijm in stukjes en vedeel dit over de poten. Schil en snij de knoflook fijn en doe deze ook over de poten. Schenk een scheutje witte wijnazijn in de ovenschaal.
Zet de poten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Braadtijd 1 uur.

Pasta
Haal de deeg uit de koelkasten kneed het deeg nog even door. Draai het door een pastamachine of rol het uit met een deegrol. Ik laat de vellen altijd nog zo'n 10 minuten drogen op een schone theedoek, voordat ik ze ga snijden. Snij ze in dunne linten in de pasta machine of rol de vellen op en snij ze met een mes in linten. Hang ze te drogen aan pastadroog rek, of word creatief en bedenk zelf een droogrek (metalen kleerhanger, of wasdroogrek, etc).

Tomatensaus
Snipper een ui en fruit dit 2 a 3 minuten in een pan. Voeg nu het blikje tomatenpuree toe en bak dit een minuutje mee. Voeg nu het blik gepelde tomaten toe en fijngesneden basilicum.

Pasta
Breng nu water aan de kook voor de pasta.

Kip
Haal de kip uit de oven. Doe de kip op een bord en zet dit in een oven van 80 graden.

Tomatensaus
Schenk het vocht uit de ovenschaal bij de tomatensaus en kook nog even door. Breng eventueel op smaak met peper en zout !!!! eerst proeven, voor je er zout in doet.
Kook ondertussen de pasta in 2 a 3 minuten gaar.

Schep de pasta op een bord. Doe er de tomatensaus overheen en leg daar de kippenpoot boven op.

Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten