zaterdag 29 oktober 2011

Appeltaart met abrikoos, citroen en portgeweekte rozijnen

Categorie: Gebak

Dit is een frisse iets zure appeltaart, die door het aangepaste gebruik van suiker( geen suiker in de vulling) iets minder calorieën bevat dan een doorsnee appeltaart.

Deeg:
300 gr Zelfrijzendbakmeel
150 gr suiker
150 gr boter
3 eieren
1 vanille peul ( 1 zakje vanille suiker)
Paneermeel
1 eetl Rietsuiker

Vulling
4 goudreinetten
75 gr gedroogde abrikozen
75 gram rozijnen
1 glas port
1 citroen

Wel de abrikozen in water, wel de rozijnen in de port.
Snij de vanillepeul door midden en verwijder de zaadjes met een mes.
Doe de bloem, de suiker, de zaadjes v.d. vanille peul en de boter in een mixkom en mix dit tot een smeuïg geheel. Voe nu de 2/3 van de eieren toe en kneed het deeg tot een bal. Leg even in de koelkast.

Vet een bakblik van 20 cm in met boter en bestuif het dan met bloem.
Haal 1/4 van de deegbal en leg opzij
Rol nu de deeg bal uit tot een ronde lap met een doorsnee van ongeveer 40 cm. Laat deze langzaam in de bakvorm zakken en druk hem stevig tegen de bodem en de zijkanten. Snij de rand af langs de bovenkant van de bakvorm.
Strooi nu wat paneermeel op de bodem ( dit neemt het vocht van de vulling op, zodat de bodem niet te soppig wordt). Zet het bakblik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden

Schil de goudreinetten en verwijder de klokhuizen. Snij ze in kleine blokjes. Haal de abrikosen uit het water en snij deze ook in blokjes. Giet de port van de rozijnen en doe de rozijnen in het mengsel. Rasp nu de schil van de gewassen citroen en meng dit er ook bij.
Haal het baklblik uit de koelkast en vul deze met het mengsel,m druk dit stevig aan ( Mengsel mag niet boven bakblik uitsteken).
Rol het overgebleven deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze stroken over het mengsel zodat dit een ruit motief vormt. Smeer met een kwastje de stroken in met het overgebleven ei mengsel. Zet de appeltaart ongeveer een uur in de oven.
Strooi na 50 minuten de eetlepel rietsuiker over de taart en laat nog tien minuten in de oven staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten